Blog z pasji do architektury i sztuki
Krakowski obwarzanek – skąd pochodzi i dlaczego jest tak popularny

Krakowski obwarzanek – skąd pochodzi i dlaczego jest tak popularny

Obwarzanek to jeden z symboli Krakowa, bez większych problemów można spotkać sprzedawców obrarzanków, można znaleźć w centrum, ale nie tylko. Skąd się wziął obwarzanek?

Tradycja wypieku obwarzanek sięga początków XIV wieku. Co ciekawe początkowo były wypiekane wyłącznie w okresie wielkiego postu. Oczywiście nie każdy mógł je piec, byli do tego specjalnie wyznaczeni piekarze. To krakowski cech piekarzy mógł decydować o tym kto i w jakim celu może sprzedawać te smaczne przekąski. Prawdopodobnie po roku 1849 obwarzanki mógł piec każdy piekarz.

Obecnie obwarzanki są sprzedawane wyłącznie na ruchomych stoiskach w specjalnych wózkach. Dziennie sprzedaje się około 150 tysięcy sztuk obwarzanków, czyli całkiem sporo. Obwarzanki kupić można praktycznie na każdym rogu ulicy w centrum miasta, ale nie tylko, bo bardzo często sprzedawców można spotkać również przy większych przystankach tramwajowych. Obwarzanki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w województwie małopolskich.

Obwarzanki z pewnością nadal będą sprzedawane, może nigdy nie znikną z krakowskich ulic. Są smaczne, stanowią doskonałą przekąskę, szczególnie jak człowiek nie zdąży zjeść śniadania przed wyjściem z domu. Będąc z Krakowie warto spróbować krakowskich obwarzanek, to punkt obowiązkowy. Dobrze smakują same, można wybrać takie z makiem albo sezamem.

Kraków ma wiele do zaoferowania, to piękne, historyczne miasto.

Dodaj komentarz

Close Menu